Main Menu

CD releases

VisiSonor webshop


Visit the VisiSonor webshop for the latest CD releases and more!


Marionette

 

(ENGLISH)

 

 

 

 

 

 

::: Honorary Mention Prix Ars Electronica 2007:::

24 May 2007: Jorge Isaac and Roderik de Man received a Honorary Mention for the work MARIONETTE (blockflutes & live electronics) during the "Prix Ars Electronica 2007" in Austria. The mention was given in the category Digital Musics.

The Ars Electronica is a world famous festival for the experimental arts and technology of the digital age. It is a meeting-point for international artists who are concerned with the new possibilities for combining electronic technologies with the arts.

More info: Prix Ars Electronica 2007

 

::: In the top-10 best compositions 2007:::

21 May 2008: MARIONETTE was selected in the top ten of most distinctive new Dutch music composed in 2007, out of an exhaustive selection process with 97 entries.

Toonzetters is a new event organized by Buma Cultuur, Muziekgebouw aan ‘t IJ and Music Centre the Netherlands.

More info: Toonzetters 2008

 

 

 

 

 

 

Roderik de Man (1941) Marionette (2007/08)

 

Marko Ciciliani (1970) Quartz Stalagnat (2006)

  

 

Jos Zwaanenburg (1958) ...so you thought it was wonderland... (2006/07)

 

 

 

Inspiratiebron

 

In zijn verhandeling "Über das Marionettentheater" verhaalt de Duits toneelschrijver Heinrich von Kleist (1777-1811) over zijn ontmoeting met een danser die hij regelmatig in een marionettentheater aantrof. Zijn verbazing gold vooral het publiek - eenvoudige mensen - kennelijk suggererend dat dans toch een hogere kunst is. De danser evenwel verzekerde Kleist dat het simpele bewegingsspel van de pop hem veel vreugde schonk en dat een danser veel zou kunnen leren van de figuren op het marionettentoneel.

 

Waarna zij verder filosofeerden: 'De handelingen van een marionet zijn mechanisch beschouwd misschien gemakkelijk - maar daaruit hoeft nog niet te volgen dat deze handeling geheel zonder gevoel verricht kan worden door de poppenspeler ... De beweging van de vingers verhoudt zich tot de beweging van de aan draden of stangen bevestigde figuren.

 

Zwaartekracht heeft geen vat op de pop. Van de zwaartekracht - een voor de dans zeer moeilijke materie - trekt een pop zich niets aan. Omdat een mens een bewustzijn heeft, is hij zich ervan bewust hoe onvolmaakt hij is. Een pop heeft geen bewustzijn ... de pop is superieur aan de mens.'

 

 

 

 

 

 

Concept

 

"Das Marionettentheater" vormde het uitgangspunt van het project Marionette: een multimedia concert voor twee musici (blokfluiten, no-input mixer, elektronica) en video, waar het spanningsveld tussen akoestische geluiden en multimediakunst vormen samen een verhaal over mechaniek en leven. De performer, de fysieke mens, wordt (on)bewust vertegenwoordigd door een machine (instrumentarium), een geluid of een beeld.

 

De voorstelling presenteert een multimediaal omgeving als representant van de mechaniek van pure geluid, die telkens tot het uiterste gereduceerd wordt. De betekenissen van het geheel, de "kern van het verhaal", ontstaan pas door de vrije associaties van de toeschouwer.

 

 

 

 

 

Projectomschrijving

 

Drie componisten kregen de opdracht een nieuwe werk te schrijven met als leitmotiv mechaniek en leven. Componisten Roderik de Man (NL), Jos Zwaanenburg (NL) en Marco Ciciliani (NL/Kroatië) vullen deze missie verschillend in. De composities zijn voor blokfluitist/multimedia kunstenaar Jorge Isaac geschreven, in opdracht van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst en Stg. Visisonor.


De voorstelling wordt uitgevoerd door twee musici: Jorge Isaac (blokfluiten & live elektronica) en Marko Ciciliani (no-input mixer, live elektronica). De totale duur van het programma is ca. 65 min (zonder pauze).


Marionette brengt muziektheater, live elektronica en video samen. Het accent ligt op de muziek. Er wordt gebruikt gemaakt van een veelzijdige en virtuoos blokfluit, live elektronica en de "no-input" mixer, een speciale mengtafel waarin interne "feedbacks" worden geproduceerd en vervolgens als muzikaal (basis)materiaal worden gebruikt.

 

 

 

 

 

concept
Jorge Isaac (2006-07)
performance
Jorge Isaac (blockflutes & electronics)
Marko Ciciliani (no-input mixer & electronics)
muziek
Roderik de Man, Marko Ciciliani, Jos Zwaanenburg
video
Marcel Wierckx
totale duur
ca. 65 min.

 

 

 

Kasanderstichting

 

 

Wilhelmina E. Jansen Fonds

Nederlandse Ambassade te Moskou